Dr. Pintér István Ph.D

belgyógyász, nephrológus szakorvos, az MDT diabetológus orvosa

Időpontfoglalás

Dr. Pócsai Noémi

csecsemő- és gyermekgyógyász, gyermek-tüdőgyógyász szakorvos, gyógytornász

Időpontfoglalás

Vese- és cukorbetegségről


Előszó


Tisztelt Olvasó!

A közeljövőben a vese- és cukorbetegség valamint a társuló eltérések köréből olvashat ezen oldalakon. Az írásokban alapfogalmak, fontos összefüggések összegzésére törekszem közérthető formában.

Az eddigi tapasztalatom alapján ugyanis alapvető hiányosságok vannak ezen a téren.

A jó paciens-orvos kapcsolat alapja azonban a közös nyelv. Fontos, hogy ugyanazt értsük és gondoljuk. A közös gondolkozás sikeréhez szeretnék hozzájárulni.


Alapgondolatok a veseműködésről


Az embereknek általában két, egyforma nagyságú és szerkezetű veséje van, melyek egy átlagos felnőttnél körülbelül 10-12 cm nagyságú és súlyuk egyenként körülbelül 120- 150gramm. A vese felszíne sima, mely alatt hasi UH vizsgálattal egy körülbelül 1-2 cm-es a működése szempontjából kiemelkedő jelentőségű terület a kéregállomány található. A kéregállomány által körülvett terület fontos része a vesemedence. Az innen induló  húgyvezeték köti össze a vesét a húgyhólyaggal, melyből végül a húgycsövön keresztül ürül a vizelet a külvilág felé.

A vesék működésükhöz jelentős mennyiségű vért igényelnek. A szervezet normális körülmények között a teljes keringő vérmennyiség 20%-át biztosítja a két vese számára.
A vesék szabályozzák a szervezet víz,-ion és sav-bázis háztartását és hormonokat is termelnek, illetve D vitamin aktiválásában is részt vesznek. Az összetett funkciójukból adódóan a vizeletképzésen kívül a vérképzés a csontanyagcsere és a vérnyomás szabályozásában is jelentős a szerepük.

Tekintettel arra, hogy a vesékben fájdalomérzékelő receptor szinte csak a vesét körülvevő tokban található a vesebetegségek zöme alattomosan, lappangva, fájdalom és így figyelmeztető jel nélkül alakul ki. Fájdalom csak a vese heveny gyulladása illetve a vizeletelfolyás akadályozottsága kapcsán kialakuló tokfeszüléskor jelentkezik, a betegségek zömét adó és a vese méretének csökkenéséhez vezető betegségek esetén nem.

A vesebetegségre csak a normális működés kieséséből adódó eltérések utalnak: folyadékfelszaporodás, a méreganyagok vérszintjének emelkedése, vérszegénység, magas vérnyomás. A laikus, hétköznapi ember a lassan kialakuló betegség során megjelenő kétoldali láb vagy szemhéjduzzanat, a fejfájás vagy látászavar, a romló erőnlét, bőrviszketés és étvágytalanság kapcsán a deréktáji fájdalom hiányában nem gondol vesebetegségre.

Az előzőekkel magyarázható az, hogy jelenleg is a vesebetegségek közel fele csak akkor kerül felismerésre, amikor már csak vesepótló kezeléssel vagy vese transzplantációval tartható életben. Magyarországon évente körülbelül 10 ezer ember szorul átmenetileg, illetve zömében tartósan vesepótló kezelésre.

A becslések szerint pedig 2015-re a világon 36 millió embernek lesz krónikus vesebetegsége.


Alapgondolatok a magas vérnyomásról


A magas vérnyomás egy olyan betegség, mely tömegeket érint hazánkban és a világon egyaránt. Sajnos kezeletlen állapotban számos szervet illetve szervrendszert érintő károsodáshoz vezet, tehát a betegség megelőzése, kezelése mind a beteg mind a társadalom szempontjából kiemelt jelentőségű.

Magas vérnyomásról, vagy hypertonia betegségről beszélünk, ha a vérnyomás nyugalomban, három különböző (legalább egyhetes időközzel mért) értékeinek átlaga a 140Hgmm-es szisztolés, vagy a 90Hgmm-es disztolés értéket eléri, vagy meghaladja.

 

Mikor gondoljon rá?

Ha a családjában van magas vérnyomásban szenvedő beteg.

Ha gyakran fáj a feje. Ha romlik a látása.

Ha jelentős túlsúlya, cukor- vagy vesebetegsége van, vagy dohányzik.

 

A megelőzésről

Ne dohányozzon! Kerülje a mértéktelen alkoholfogyasztást!

Keveset vagy egyáltalán ne sózza ételeit.

Napi rendszerességgel fogyasszon friss zöldséget illetve gyümölcsöt.

Napi rendszerességgel végzett fizikai aktivitással törekedjen testsúlyának optimalizálására.

 

A méréshez az alábbiakra van szüksége

1. Kalibrált felkari vagy csuklón használható automata vagy félautomata vérnyomásmérő. (Környezetvédelmi okok miatt a higanyos vérnyomásmérők kivonásra kerülnek.)

2. A felkarja méretének megfelelő mandzsetta.

(A felkar méretéhez képest kis mandzsettával a valósnál magasabb, míg a nagy mandzsettával alacsonyabb vérnyomást mérhetünk.)

3. Standard körülmények

- a mérést megelőzően 30 percig koffeint vagy alkoholt ne fogyasszon és ne is dohányozzon

- a mérés előtt legalább 5 percig nyugalomban üljön

- három mérést végezzen, legalább 2 perc különbséggel

-a méréseket akkor átlagolja, ha a mérési eredmények között 5Hgmm-nél nincs nagyobb eltérés

Mi a teendő?

Amennyiben Ön 140/90Hgmm feletti átlagértékeket  mért vagy már ismert és kezelt hypertoniás beteg, de a vérnyomása a fenti kritériumok mellett is magasabb, mint   130/80 Hgmm akkor kérem forduljon családorvosához.


Bevezető gondolatok a testsúly témaköréből


A normális testsúly, tápláltsági állapot definíciói

A jelenlegi ismereteink szerint az ideális testsúlyunkat a legegyszerűbben  a testmagassság-100 képlettel számolhatjuk ki férfi esetén és ebből további 10 százalékkal csökkentve kaphatjuk meg ugyanezt nőkre vonatkoztatva. Tehát egy 170 cm-es férfi ideális súlya 70kg, míg egy ugyanilyen magas nőé 63kg.

További, kissé bonyolultabb számolást igénylő módszerek is ismertek( pl.BMI=testtömegindex ), illetve léteznek egyéb, elsősorban a tudományos életben  széles körben elfogadott kritériumok is (pl: haskörfogat, mely nőknél 80cm , míg férfakinál 92 cm alatt normális).

 

A jelenlegi állapotokról

A mai világunkban a társadalom egyre nagyobb hányada kerül ezen értékek fölé és sajnos egyre fiatalabb életkorban. A testsúlyfelesleg mértékétől függően beszélhetünk túlsúlyról, kövérségről (orvosi szaknyelven obezitásról) és extrém obezitásról.

A fejlett nyugati társadalmakban és hazánkban is az emberek több mint felének különböző mértékű testsúlyfeleslege van.

A háttérben álló okokról

A testsúly kedvezőtlen alakulásának hátterében az áll, hogy táplálékkal felvett energia meghaladja a napi tevékenység során elhasznált energiát és a felesleg raktározódik.

 

A testsúly optimalizálás lehetőségei

A táplálékkal felvett energia csökkentése (minőségi és mennyiségi változtatásokkal) mellett a leadott energia növelése (elsősorban a rendszeres fizikai aktivitással) és életmódi változtatások együttesen vezethetnek eredményhez.

Az étkezéseinkhez használt alapanyagok minőségének változtatását néhány példán szemléltetném:

napi folyadékfelvételünket (mely optimálisan 2 liter körüli) a cukrozott üdítők és szeszesitalok helyett csapvíz vagy ásványvíz fogyasztásával oldjuk meg
együnk naponta legalább 5-600g friss zöldséget és gyümölcsöt
az állati zsiradékok helyett használjunk növényi olajat
ne nassoljunk (az erősen sózott vagy cukrozott élelmiszereket kerüljük)
 

A mennyiségi változtatások

Mit értünk rendszeres fizikai aktivitáson?

Naponta legalább fél-egy óráig végzett folyamatos mozgást, mely során izzadni kezdünk.

A mozgásforma kiválasztásánál az úszást és/vagy a gyaloglást mindenképpen javasoljuk, hiszen sok izomcsoportot érintenek. A jelentős testsúlyfelesleggel rendelkezők izületeinek védelme érdekében a vizitorna lenne a legmegfelelőbb.

 

Életmódbeli változtatások

A rendszeres étkezések kialakítása alapfeltétel a testsúly rendezésében, ezért

naponta legalább 5-6 alkalommal étkezzünk (reggeli, tízórai, ebéd, uzsonna, vacsora és bizonyos esetekben pótvacsora).
az étkezések között megfelelő idő teljen el (reggeli 6-7 óra között, tízórai 10 óra körül, ebéd 12-13 óra között, uzsonna 15-16 óra körül és a vacsora 18 óra körül, ha szükséges, akkor a pótvacsora 21-22 óra között)
az étkezések energiatartalma megfelelő legyen
minden étkezést kövessen fizikai aktivitásű
folyt.köv.


Visszatérő húgyúti infekciók


Gyakori panasz, különösen fiatal nőknél. Gyakran társul fogamzásgátló szedéshez.

Amit ki kell zárni:

-cukorbetegség

-nőgyógyászati fenntartó ok

-urológiai fenntartó ok

-immunológiai betegség

 

Amit érdemes betartani:

-bőséges folyadékfogyasztás

-a vizeletvisszatartás kerülése

-az intim higiene ésszerű alkalmazása

 

Az eredményes kezelés szempontjából fontos:

-antibiotikumot lehetőleg vizelet bakteriológiai vizsgálat eredményének ismeretében, célzottan, megfelelő ideig szedjünk

-gyakori előfordulás esetén a sexualis partner vizsgálata is javasolt


KAPCSOLAT